SZTE_BTK_Filozofiai_Tanszek

Transzgresszió a kortárs művészetben - Konferenciafelhívás

Az alábbiakban az SZTE BTK Filozófia Tanszék felhívását közöljük.


A SZTE BTK Filozófia Tanszékének gondozásában működő Művészettörténet BA specializáció, valamint Design- és művészetmenedzsment MA szakok nevében konferenciafelhívást intézünk karunk oktatóihoz.

Konferenciánkon a transzgresszió kortárs művészeti megjelenéseit esztétikai, művészetelméleti, művészetfilozófiai- és művészettörténeti megközelítésben járjuk körül. Médiumok tekintetében elsősorban a filmmel, irodalommal, a képzőművészet- és design különféle ágazataival kapcsolatos előadásokat várjuk. A konferencia struktúráját a beérkezett absztraktok alapján alakítják ki a szervezők. Az előadások időtartama 20 perc. A konferenciához rezüméket tartalmazó, ISBN-számmal ellátott nyomtatott füzet készül.


Időpont: 2024. május 17. (10.00 – 17.00)

Helyszín: 6720 Szeged, Deák F. u. 18.

Absztraktok leadásának feltételei: 2024. április 2. éjfélig, Dr. Váraljai Anna részére a varaljaianna@gmail.com címre.



Történet


A Filozófia Tanszék épületét fél évig felújítják, s addig az órákat az egykor Szeged Lipótmezőjeként emlegetett Pulz utcában, egy 19. századi épületben tartjuk, átellenben a Csillag börtönnel. Ez a térpoétikailag összetett színtér adta az ihletet konferenciánk szervezéséhez.


Az utcát Pulz Lajos altábornagyról nevezték el, akinek halálát a nagyárvíz utáni mentőakció során szerzett tüdőgyulladás okozta. A 19. században Rókus Epreskertként nevezett városrészen, a Pulz utca nyomvonalán 1873-ban járványkórházat létesítettek a kolerás betegek ellátására. 1884 augusztusában Wagner Gyula tervei nyomán elkészült a „Csillag börtön”, 1894-ben pedig az ún. trachomakórház a Pulz u. 2 szám alatt. (Ekkoriban népbetegségnek számított ez a kór.) 1901-ben megnyílt a sebészeti osztály, valamint az elme- és nemibetegek számára emelt kórház. 1914-ben urológia-, tüdő- és fertőző osztály épült a Pulz u. 12 szám alatt. A Pszichiátriai Klinika Ideg- és Elmekórtani Klinika Elmekórtani Osztálya 1940–2010-ig működött a Pulz u. 1 szám alatt.


Michel Foucault Felügyelet és büntetés c. alapvető munkájának színtereit sorjázza a Pulz utca, felkínálva a lehetőséget arra, hogy egy műhelykonferencia kiindulópontjául szolgáljon. A határátlépés esztétikája, valamint az ehhez kapcsolódó diskurzusok (poszthumán elméletek, abject) a kortárs művészet- és művészetelmélet kurrens interpretációs módszerei, melyekhez kapcsolódva vizsgáljuk korunk művészeti alkotásait, illetve teoretikus műveit.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.